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Redactie: 

Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker 
Ron Jedema (spelregels) 
Siger Seinen (spelregels) 
Rob Stravers (spelregels en eindredactie) 
 

Reeds verschenen nummers         De BridgeVraagbaak van Kees van Gennip 
        Op www.bridgeservice.nl           www.bridgevraagbaak.nl 

 
De Bridge Training is gratis!  

Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 
rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor 
overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A.  
Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk!  
En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’. 
 

Eindejaars bridgedrive en diner 
Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik 
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot 
het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel 
mogelijk donateurs. 

 

Zalig zijn de gevenden 
 
Wie bridge speelt wil winnen. We bieden immers als het even kan hoog 
genoeg voor het extra meepakken van een manche- of slempremie, en 
proberen vervolgens zoveel mogelijk slagen bij elkaar te schrapen. En alles 
wat wij scoren krijgen onze tegenstanders negatief op hun bord. Natuurlijk 
kun je beweren dat je louter voor de gezelligheid speelt, maar zolang je je 
tegenstanders down speelt als dat even kan, weten jij en ik wel beter… 
 
In dat licht roept de titel van deze aflevering toch op z’n minst vragen op. 
Want welke wedstrijdspeler wil iets geven - buiten een doublet - als we maar 
één doel hebben: scoren! Misschien weet je het antwoord na het laatste 
trainingsspel. 
 
 

http://www.bridgevraagbaak.nl/�
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Spel 1 
♠ 5 4 3 2 
♥ 4 3 2 
♦ 4 3 2 
♣ 4 3 2 

 
♠ A H V B 
♥ A H V 
♦ A H V 
♣ H V B 
 
Je speelt 6SA. West valt aan met de uitkomst van ♠10. 
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Spel 1  Speelplan 
 

♠ 5 4 3 2 
♥ 4 3 2 
♦ 4 3 2 
♣ 4 3 2 

 
♠ A H V B 
♥ A H V 
♦ A H V 
♣ H V B 
 
Je speelt 6SA. West valt aan met de uitkomst van ♠10. 
Wat kun je vertellen over jouw speelplan? 
 
In schoppen, harten en ruiten tel je tien vaste slagen.  
De klaverenkleur telt geen enkele vaste slag, omdat het kenmerk van een 
vaste slag is dat je die meteen kunt maken. Maar de klaverenkleur is wel 
goed voor twee te ontwikkelen slagen. Je hoeft OW alleen maar hun feestje te 
gunnen met ♣A, de andere twee klaverenslagen zijn dan absoluut voor jou! 
 
Om twee klaverenslagen te maken zul je OW dus een slag moeten laten 
maken. En als OW aan slag zijn gekomen met ♣A is het natuurlijk heel prettig 
als ze daarna meteen weer ons aan slag brengen. Met al die ‘poppen’ in de 
drie andere kleuren is dat geen enkel probleem. Voorwaarde is wel dat je de 
klaverenkleur speelt als je nog in alle andere kleuren de hoogste kaart hebt.  
Vooral onervaren spelers hebben er grote moeite mee om de tegenstanders 
een slag te laten maken, die maken dan liever eerst alle hoge kaarten in de 
andere kleuren. Maar… als ze dan uiteindelijk de klaveren als laatste kleur 
aanspelen, is de kans groot dat de tegenstander die ♣A maakt ook nog even 
een slag maakt in een kleur die wij niet meer hebben…  
Ook voor bridge geldt (vaak): zalig zijn de gevenden! 
Begin dus na ♠A met ♣B. En als OW die slag duiken speel je ♣V voor. 
Mochten OW die ook versmaden, dán blijf je verder van de klaveren af 
(anders loop je het risico dat je niet alleen ♣A verliest!) en maak je die 
andere tien slagen! 
 

Spel 2 
♠ V 2 
♥ H B 3 2 
♦ A 3 2  
♣ V 10 8 6 

 
♠ H 
♥ A V 7 5 
♦ 5 4 
♣ A H B 5 4 3 
 
Je speelt 3SA. West komt uit met ♥10. Hoe probeer je je contract te maken? 
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Spel 2  Speelplan 
 

♠ V 2 
♥ H B 3 2 
♦ A 3 2  
♣ V 10 8 6 

 
♠ H 
♥ A V 7 5 
♦ 5 4 
♣ A H B 5 4 3 
 
Je speelt 3SA. West komt uit met ♥10. Hoe probeer je je contract te maken? 
 
Kwam je ook aan elf vaste slagen? Ik ook: vier in harten, één in ruiten en zes 
in klaveren. 
Met deze uitkomst is het jammer dat we geen 6SA hebben uitgeboden. Eén 
troost, met ruitenuitkomst zou 6SA kansloos zijn.  
In de schoppenkleur kunnen we een slag ontwikkelen, met het voorspelen 
van ♠H.  
Duiken OW, dan pakken we meteen na ♠H de tien andere vaste slagen op. 
Nemen OW meteen met ♠A, dan is dummy’s ♠V de twaalfde slag. 
 
Het principe van dit spel is dus hetzelfde als dat van spel 1! Een slag 
‘weggeven’ op een moment dat je alle kleuren kunt opvangen. Daarom zou 
een ruitenuitkomst fataal zijn voor 6SA. Want als ♦A als gespeeld verticaal 
voor je op tafel ligt, ga je echt niet meteen ♠H spelen om ♠V tot extra slag te 
verheffen. Die komt dan op z’n vroegst aan de beurt na een lange ruitenreeks 
van OW. 
 
Meer een kwestie van kijken dan van hogere wetenschap, en van willen 
‘geven’…  
 

Spel 3 
 ♠ 4 3 2 
 ♥ A H 3 2 
 ♦ A V  
 ♣ 5 4 3 2 

  
 ♠ A H 5 

♥ 6 5 4 
♦ 5 4 3 2  
♣ A H V 
 
Na  1SA 2♣* 
 2♦* 3SA  
mag jij 3SA spelen. West start met ♠V. Hoe ga je aan de slag? 
 
Ik geef een overpeinzing. 
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Spel 3  Overpeinzing 
 
 ♠ 4 3 2 
 ♥ A H 3 2 
 ♦ A V  
 ♣ 5 4 3 2 

  
 ♠ A H 5 

♥ 6 5 4 
♦ 5 4 3 2  
♣ A H V 
 
Na  1SA 2♣* 
 2♦* 3SA  
mag jij 3SA spelen. West start met ♠V. Hoe ga je aan de slag? 
 
Over het aantal vaste slagen zijn we het waarschijnlijk eens:  
♠AH, ♥AH, ♦A en ♣AHV; acht totaal. 
 
Ook zien we verschillende kansen op een extra slag:  
- een extra hartenslag als de ontbrekende hartens 3-3 zitten;  
- een extra ruitenslag als ♦H bij west zit, en we vanuit zuid een kleine ruiten 

naar ♦V spelen; 
- een extra klaverenslag als de ontbrekende klaveren 3-3 zitten. 
 
We zien ook gevaar.  

Als we de uitkomst niet meteen nemen, lopen we het grote risico dat de 
leider de dans van de tweede slag opent met een ruitenkaart. Als dan 
♦H bij oost zit, en oost na ♦H ruiten terugspeelt, hebben we na de 
gewonnen slag met ♦A geen ruitendekking meer, waardoor we niet van 
slag mogen voordat we onze negen slagen binnen hebben. 
 
We moeten de uitkomst dus pakken. Maar dán? Met welke kans op een 
extra slag moeten we beginnen? Heel belangrijk want we willen 
natuurlijk het liefst alle kansen combineren. 
 
a. ♥4 naar ♥2 
b. ♥4 naar ♥A, ♥H, ♥2 na 
c. ♦2 naar ♦V 
d. ♣A, ♣H en ♣V 
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Spel 3  Speelplan 
 

 
 ♠ 4 3 2 

♥ A H 3 2 
♦ A V 
♣ 5 4 3 2 

 

♠ V B 10 9 
♥ 9 8 7 
♦ B 10 
♣ 9 8 7 6 

 

♠ 8 7 6  
♥ V B 10 
♦ H 9 8 7 6 
♣ B 10 

 ♠ A H 5 
♥ 6 5 4 
♦ 5 4 3 2 
♣ A H V 

 

 
Jij speelt 3SA. West start met ♠V. Hoe ga je aan de slag? 

 
Begin met het weggeven van een hartenslag! Na ♠A dus ♥4 naar ♥2. Zodra 
je weer aan slag bent zul je wel door je schoppenopvang heen zijn, dus moet 
je de volgende zeven slagen voor het oprapen hebben. 
 
Stel even dat OW schoppen naspelen na hun hartenslag. Die win je met ♠H. 
Dan sla je ♥A en ♥H. Als OW beide slagen bekennen zitten de hartens 
inderdaad 3-3, en is dummy’s vierde harten goed voor de negende slag, zoals 
in dit spel. 
 
Dan sla je ♣AHV. Als alle klaveren vallen, is dummy’s laatste klaveren goed 
voor een overslag. Je zóú dan ook nog kunnen snijden op ♦H voor een extra 
overslag, maar dat is - zonder schoppenopvang - toch te riskant.  
In dit spel zitten de klaveren niet 3-3. Mijn voorkeur gaat dan uit naar ♦2 
naar ♦A zodat je contract veilig is.  
 
In een parenwedstrijd is dit best een lastig dilemma, omdat de snijders een 
slag meer maken met ♦H bij west. Maar… daar staat tegenover dat de leiders 
die beginnen met de ruitensnit waarschijnlijk op dit spel down zullen gaan! 
Want na de mislukte snit kun je niet meer met harten van slag voor het 
ontwikkelen van dummy’s vierde harten… En naarmate de kans dat de 
concurrentie in hetzelfde manchecontract zit kleiner is, of de kans dat ze 
down gaan groter, is het noodzakelijker om op safe te spelen. 
 

Spel 4 
 Oost gever / Allen kwetsbaar 
 West   Noord Oost  Zuid  Jouw zuidhand 
     2SA  pas  ♠ 3 2 
 3♦*  pas  3♥  pas  ♥ A 2 
 3SA  pas  pas  pas  ♦ H B 10 9 8 7 6 5 
         ♣ 8 
   

Je zit zuid. Met welke kaart kom je uit? 
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Spel 4 
 Oost gever / Allen kwetsbaar 
 West   Noord Oost  Zuid  Jouw zuidhand 
     2SA  pas  ♠ 3 2 
 3♦  pas  3♥  pas  ♥ A 2 
 3SA  pas  pas  pas  ♦ H B 10 9 8 7 6 5 
         ♣ 8 
   

Met welke kaart kom je uit? 
 

De meest kansrijke uitkomst is (het weggeven van) ♦H! Je hoopt dat dummy 
of partner noord ♦V-sec heeft. Wat met jouw 8-kaart en oosts SA-verdeling 
heel goed mogelijk is. Als de leider dan ♦A duikt, kun je de ruitenaanval 
voortzetten om ♦A te verdrijven. En ik hoef je niet te vertellen wat je gaat 
doen nadat je aan slag bent gekomen met ♥A…  
Merk op dat ook als jouw partner ♦V-sec heeft het van levensbelang is om 
met ♦H uit te komen. Want als je met ♦B start (de hoogste van een 
binnenserie) en de leider die slag duikt, wint partner noord de eerste slag, 
maar kan hij niet de ruitenaanval voortzetten! 

 
Spel 5 
  ♠ 4 3 2 
  ♥ A 3 2 
  ♦ 4 3 2 
  ♣ A 4 3 2 
 
  ♠ A B 5 
  ♥ V 5 4 
  ♦ A H V 10 
  ♣ H V 10  
 
 Na 2SA - 3SA speel jij 3SA. 

West valt jouw contract aan met de uitkomst van ♠H. Hoe stel je jouw 
contract veilig?  

 
 



Bridge Service, Bridge Training 624, 13 augustus 2015, rob.stravers@upcmail.nl    8 
 

Spel 5  Veiligstelling 
  ♠ 4 3 2 
  ♥ A 3 2 
  ♦ 4 3 2 
  ♣ A 4 3 2 
 
  ♠ A B 5 
  ♥ V 5 4 
  ♦ A H V 10 
  ♣ H V 10  
 
 Na 2SA - 3SA speel jij 3SA. 

West valt jouw contract aan met de uitkomst van ♠H. Hoe stel je jouw 
contract veilig?  
 
Met het ‘weggeven’ van de eerste slag! Je telt acht vaste slagen: één in 
schoppen, één in harten, drie in ruiten en drie in klaveren. Als je west de 
eerste slag gunt komt hij je de negende slag brengen, wát of in welke kleur 
hij ook vervolgt! 
 
 

Spel 6, Noord gever / OW kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
   3♥  doublet pas  ♠ 5 4 3 
 3♠  pas  pas  ??  ♥ V 9 8 7 2 
         ♦ A 5 4 3 
         ♣ 8 
 
 Welk zuidelijk biedkaartje pak je in je tweede biedbeurt? 
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Spel 6, Noord gever / OW kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
   3♥  doublet pas  ♠ 5 4 3 
 3♠  pas  pas  pas!!  ♥ V 9 8 7 2 
         ♦ A 5 4 3 
         ♣ 8 
 
 Welk zuidelijk biedkaartje pak je in je tweede biedbeurt? 
 

Ook nu mag je je ‘gevende’ noemen met het laten spelen van 3♠. Maar ook 
deze ‘gift’ zal in jouw voordeel uitpakken. OW hebben samen minstens 25 
punten, dus voldoende voor een manchecontract. Dan ga je niet het noodlot 
tarten door ze met 4♥ alsnog te helpen de schoppenmanche uit te bieden. 
Stel dat voor jouw tweede biedbeurt 4♠ al op tafel had gelegen, dan kun je 
wél tot actie overgaan, met 5♥. 
 

Spel 7, Noord gever / OW kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
   3♦  doublet pas  ♠ 5 4 
 4♥  pas  pas  ??  ♥ H V 10 9 4 

♦ 7 6 5 
♣ A 8 6 
 

 Welk biedkaartje leg je nu op tafel? 
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Spel 7, Noord gever / OW kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
   3♦  doublet pas  ♠ 5 4 
 4♥  pas  pas  pas!!  ♥ H V 10 9 4 

♦ 7 6 5 
♣ A 8 6 
 

 Welk biedkaartje leg je nu op tafel? 
 

Ook nu ben je mild en schenk je OW het genot van ongedoubleerd down 
gaan in hun heilloze hartencontract. Natuurlijk had je kunnen doubleren. 
Groot nadeel daarvan is dat je OW waarschuwt dat de hartenkleur voor hen 
nogal beroerd verdeeld zit, en dat als ze toevallig ook een schoppenfit 
hebben, ze beter 4♠ kunnen spelen… 
 
De les van dit spel. Doubleer niet voor straf als het risico groot is dat jij 
degene bent die daarmee - zeer zwaar - wordt gestraft! 
 

Lezers Mailen 
 
Hoe open moet je zijn? 

Op het eerste moment dat mijn partner niet kan bekennen op harten, speelt 
ze een kleine ruiten.  
"Hoe signaleren jullie?", wordt mij gevraagd.  
Ik antwoord: “Wij signaleren Schiedams (kleine rood vraagt om klein zwart, 
hoog rood vraagt om hoog zwart enz)"  
“Wat betekent dan die kleine ruiten?"  
“Die betekent klaveren.”  
Mijn interpretatie (ik had 11 punten) is nu dat mijn partner niets in handen 
heeft wat het signaleren waard is.  
Leider schat vervolgens mij in op ♦H, maar die zit bij partner. Daardoor 
scoort hij slechter dan de andere paren. 
Leider zuid was behoorlijk boos, ik had hem misleid en ik had moeten zeggen 
dat mijn partner niets had.  
Hoe ver moet ik gaan in mijn uitleg? Is daar een standaardregel voor te 
geven? 
Ik speel heel graag met open vizier, maar ik hoef mijn kaarten toch niet te 
verraden? 
 

 

 Rob: 
Dat zal effe lekker worden, dat je je kaarten moet verraden . 
 
Mijn standaardregel luidt: Geef desgevraagd een uitleg van je 
signaleerafspraak. Meer kun en mág je niet doen.  
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Als dan boosheid ontstaat omdat de kaarten toch anders verdeeld 
zitten, kun je die boosheid opheffen met: 
‘Ik heb de indruk dat je je gepiepeld voelt. Daarom maak ik graag twee 
opmerkingen: 

1. Als mijn partner signaleert een bepaald plaatje te hebben - én dat 
plaatje niet heeft - weet mijn partner niet waar die zit, bij mij of 
bij jou. Als ik dan iets anders vertel dan wat we hebben 
afgesproken, is dat een vorm van vals spel, omdat ik mijn partner 
dan vertel dat niet jij maar ík dat plaatje heb! 

2. Als mijn partner vermoedt dat jij als leider meer aan zijn signaal 
heeft dan wij, is dat voor hem een uiterst legitieme reden om jou 
te belazeren. En gelijk heeft ie! 

 
En natuurlijk zal oom (of tante) arbiter jou graag helpen de leider op dit 
punt aan het juiste inzicht te helpen. Dus doe je er goed aan de arbiter 
uit te nodigen als het jou niet lukt de vorst uit de lucht te krijgen. 

Wel of niet forcing? 
Noord  Zuid 
1♣   1♠ 
1SA   2♦ 
 
Is zuids laatste bod zwak en mag noord hierop passen, of is het forcing voor 
één ronde? (ik dacht de 2e optie.) 
 
Rob: 

Vaak wordt verkondigd dat het bieden van een nieuwe kleur minstens 
forcing is voor één ronde. Ik ben het alleen eens met deze stelling als:  

- de nieuwe kleur de vierde kleur is, of:  
- reverse.  

Omdat zuid met 2♦ onder zijn eerste kleur blijft, is dat geen reverse, en 
mag noord met 12-15 punten passen. Dat maakt het mogelijk om met 
een zwakke 2-kleurenhand bij zuid, in 2♦ te eindigen. Met 16/17 
punten mag noord nog wat ondernemen; met 18/19 had hij na 1♠ al 
sterker geboden. 
Ik laat Ad van Gemert meekijken, want die heeft hier veel meer 
verstand van! 
 

AdvG:  
Geloof Rob niet, Rob heeft veel meer kennis en ervaring dan ik. Maar 
laat ik even meedenken. 
Noord heeft gezien het 1SA-rebid waarschijnlijk 12-13-14 punten en 
een verdeelde hand, met méér had noord wel 1SA geopend.  
Zuid voelt door de verdeling blijkbaar niet veel voor dat 1SA-contract. 
Hoeveel punten heeft zuid? Minimaal 6 en maximaal 11, met meer zou 
zuid een sprongbijbod doen. Noord zal met een zwakke opening kiezen 
tussen schoppen en ruiten, dus 2♠ of pas. Alleen met 14 punten kan 
noord de manche missen. Maar binnen de range van 6-11 is de kans 
daarop klein, een voorzichtige noord houdt daar rekening mee. 
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Herstel gevraagd na RKC 

In een biedverloop vraagt Noord met 4SA (RKC) azen.  
Zuid antwoordt met 5♥, maar ziet gelijk dat hij zich vergrepen heeft en biedt 
5♠. Hij was niet snel genoeg want de volgende speler was sneller en had al 
weer gepast. 
Mag Zuid zijn bod herstellen? De meningen hierover waren nogal verdeeld. Ik 
was van mening dat het mocht. 
 
Rob: 

Als ook de arbiter ervan overtuigd is dat zuid een ander biedkaartje 
pakte dan hij wilde pakken, mag hij dat herstellen omdat zijn partner 
nog niet heeft geboden. Dus: herstellen die hap, waarna de volgende 
speler desgewenst zijn pas mag veranderen in een andere bieding. 

 
Reverse? 

Ik hoop dat ik je iets voor mag leggen. Is in onderstaand voorbeeld de 
herbieding reverse? 
 
1♣ - 2♥ (partner belooft een éénkleurenspel harten) -  
2♠ 
 
Dit voorbeeld vond ik in een uitleg over reverse. Het zou een bieding zijn die 
weliswaar op reverse lijkt, maar het niet is, omdat er door openaar gewoon 
de opvolgende kleur wordt geboden en niet de door partner overgeslagen 
kleur (ruiten). 
 
Een ervaren bridgester vertelde me evenwel dat het wèl reverse is, omdat 
ook schoppen door antwoorder is overgeslagen. Bij minder dan 15 punten zou 
openaar in dit geval alleen 2SA kunnen bieden, ondanks dat hij een 4-kaart 
schoppen heeft. 
 
Ik twijfel erover wie gelijk heeft wat de reverse-situatie betreft.  
Maar ik twijfel ook over de zin van het 2♠-bod. Openaar weet immers dat 
partner geen 4-kaart schoppen heeft; partner heeft een éénkleurenspel… 
Anderzijds geeft het 2♠-bod dekking aan in schoppen (en in het geval van 
reverse ook overwaarde) en kan partner beslissen of het veilig en verstandig 
is om naar SA te gaan. Dan lijkt het bod dus toch zinvol.  
De situatie is evenwel al mancheforcing, dus meteen naar 2SA gaan lijkt mij 
een even goede optie als er geen sprake is van reverse. 
 
Wat is wijsheid?????  
 

 Rob: 
Mmm. Je vraagt naar wijsheid… Zonder een flinke dosis ijdelheid kan ik 
deze vraag niet beantwoorden! 
 
Partners 2♥-bod is manche forcing met een grote voorkeur voor een 
hartencontract. Ik denk nu grofweg aan twee mogelijkheden: openaar 
gaat graag mee in een hartencontract óf ziet daar (nog) geen heil in. 
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Als de openaar ook harten wil, zie ik drie mogelijkheden: 
a. Zijn opening is minimaal; in dat geval biedt hij 4♥. 
b. Hij heeft méér dan minimale openingskracht; dan biedt hij 3♥. 
c. Ook met een minimaal 2♥-bod ziet hij slemkansen; die zet hij dan 
meteen in met 4SA of met een sprong in een nieuwe kleur. 
 
Zonder harteninteresse kan de openaar dat aangeven met 2- of 3SA, 
waarbij ik 2SA sterker vind omdat de manche al vaststaat, of een bod 
zonder sprong in een nieuwe kleur.  
Ik zou 2♠ dan het liefst als reverse spelen, dus ook extra kracht 
aangevend. Maar ik sluit niet uit dat Bep en Anton hier anders mee 
omgaan… 

 
 Bep en Anton: 

Wij spelen niet dat 2♠ een reverse is en daarom overwaarde aangeeft. 
 
Bij een gewone reverse als: 
1♣ 1♠ 
2♥  is de reden dat je overwaarde moet hebben het feit dat, als 
  de antwoordende hand terug wil naar je eerste kleur, hij  
  naar 3-hoogte moet. Daarvoor moet je dan wat extra's in  
  reserve hebben. 
 
Na: 
1♣ 2♥  speelt dat niet omdat 2♥ sterk is. 2♠ hier reversewaarde  
  hoeft niet.  
 

Maar… is het misschien toch praktisch om dat zo te spelen? 
 
Nee, dat is het ook niet. Het beste is om na 2♥ je kaart te 
omschrijven en voor een SA-bod heb je dan bij voorkeur 
een SA-kaart en niet een misfit. Dan kan je partner zijn 
hand beter waarderen. 
Met  ♠ A H B x 
 ♥ x 
 ♦ H V x x x  
 ♣ x x x 
is 2♠ prima omschrijvend. 
 
Met  ♠ A H x x-  
 ♥ -  
 ♦ H x x x x  
 ♣ H x x x   
bieden we ook 2♠ en geen 2SA. In dit biedverloop kan 2SA 
wel eens noodgedwongen op een singleton maar niet op een 
renonce.  

   
3SA bieden we eigenlijk nooit. Waarom zouden we? Wij zijn 
sterk, geef partner alle ruimte om zijn hand te vertellen. 
Misschien heeft hij naast de hartens een fit in ruiten, die kan 
hij dan met 3♦ vertellen. 


