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Bridge, Haarlem, de Langebrug over 
het Spaarne 

 
 

Elke drie dagen verschijnt een nieuw vraagstuk. Je kunt je eigen groei – in 
competitievorm – bijhouden met een excelbestand van Ingeborg Slikker.  

Zie ook daarvoor de link hieronder. 

 
 

Met de link http://gofile.me/325e7/RswdvPaMq naar alle reeds 
verschenen ACC- en CC-nummers, coronaspeelschema’s en andere informatie 

die alles te maken heeft met de coronabeperkingen. 
 

Het ontvangen van deze vraagstukken is absoluut gratis.  
Wil je desondanks toch graag iets storten in de Bridgepot, dan mag dat. Eens 

per jaar ga ik daarvan bridgen en lekker eten met mijn vaste medewerkers. 

Omdat ik beslist geen winst wil maken, laten we precies genoeg ingelote 
donateurs daarvan meegenieten om de Bridgepot weer helemaal leeg te 

maken. Noteer bij je bijdrage je voornaam. Dan weet ik wie ik kan laten 
meeloten en aan wie ik het presentje ‘Speelfiguren’ kan toemailen.  

Medio november vraag ik aan de donateurs wie daarvoor wil meeloten. Want 
niets moet en heel veel mag. Daarbij mag je kiezen of je bij inloting een 

gigant(e) wil meenemen. 
 

NL76 ABNA 0549 4444 40 t.n.v. R.A.M. Stravers 
 

Verboden! 
Het is absoluut niet toegestaan om een bedrag in de Bridgepot te storten voor 

toekomstige publicaties!!! Want dan zou ik nooit zonder schuldgevoel kunnen 
stoppen…   
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Vraag 74 

 

West  Noord Oost  Zuid 
1  pas  2  pas   

2SA  pas  3SA  pas 
pas  pas 

 
Partner noord start met V.  

 
Leider oost neemt die slag in de hand met H, steekt over naar A en speelt 

dan 7 voor. 

 

Leider west    Dummy oost 
       A 

       H 5 4 

       A 5 4 

       V B 10 9 8 7  

   Jouw zuidhand 

 B 10 9 8 

 V 9 8 7 

 7 6 

 A 5 4 

 
Wat doe jij? 

a. ik duik 

b. ik leg A 
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Vraag 74 Overpeinzing 

 

West  Noord Oost  Zuid 
1  pas  2  pas   

2SA  pas  3SA  pas 
pas  pas 

 
Partner noord start met V.  

 
Leider oost neemt die slag in de hand met H, steekt over naar A en speelt 

dan 7 voor. 

Partner noord 

 7 6 5 

 A 10 6 

 V B 10 9 8 

 3 2 

Leider west    Dummy oost 

 H V 4 3 2      A 

 B 3 2      H 5 4 

 H 3 2      A 5 4 

 H 6       V B 10 9 8 7  

  Jouw zuidhand 
 B 10 9 8 

 V 9 8 7 

 7 6 

 A 5 4 

 

Wat doe jij? 
a. ik duik 

b. ik leg A 

 

Lekker weinig keus, dus 50% kans dat je gaat scoren! 
 

Omdat het bieden van OW in hoge mate de verdeling en kracht van de leider 

verraadt, kan ik die hand net zo goed geven. En als je die hand weet, is de 
kracht en verdeling van partners hand eveneens bekend. 

 
Kruip even in de huid van de leider. Probeer vast te stellen welke kaart van 

tegenstander zuid jij het liefst ziet verschijnen… 
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Vraag 74 Tegenspel 

 

West  Noord Oost  Zuid 
1  pas  2  pas   

2SA  pas  3SA  pas 
pas  pas 

 
Partner noord start met V.  

 
Leider oost neemt die slag in de hand met H, steekt over naar A en speelt 

dan 7 voor. 

Partner noord 

 7 6 5 

 A 10 6 

 V B 10 9 8 

 3 2 

Leider west    Dummy oost 

 H V 4 3 2      A 

 B 3 2      H 5 4 

 H 3 2      A 5 4 

 H 6       V B 10 9 8 7  

  Jouw zuidhand 
 B 10 9 8 

 V 9 8 7 

 7 6 

 A 5 4 

 

Wat doe jij? 
a. ik duik = 3 punten 

b.  ik leg A = 10 punten 

 

Als je duikt, heeft leider west geen probleem. Dan wint hij de slag met H, 

maakt twee slagen met HV en draait dan de klaveren af tot jouw A 

verschijnt. Je mag nog een schoppenslag incasseren, en partner A, maar 

daarna zal de leider de resterende klaveren maken en daarmee zijn contract. 

 

Als je meteen A legt en ruiten vervolgt, heeft de leider opeens een groot 

probleem.  

o Als hij H bijspeelt, om daarna vijf klaverenslagen te kunnen maken, 

komt hij niet meer in de hand om ook HV in slagen om te zetten. 

o Als hij 6 bijspeelt, blokkeren de klaveren. Jouw ruitennaspel is voor 

dummy’s A, maar de volgende klaverenslag brengt leider west aan 

slag. Fijn voor zijn HV, maar uiterst vervelend voor dummy’s 

klaveren. 

 
Toch 3 punten voor het duiken, omdat de gevenden nu eenmaal zalig zijn… 
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Lezers mailen 

 
Mag een bod écht nooit terug? 
 

Ik heb het volgende arbitrage vraagstuk: 
 

Het bieden ging als volgt: 

 
Ik  Partner 

2  2 

2SA  3  

5SA 
 

Ik dacht dat mijn partner "sterk" was met de harten. Achteraf bleek dat niet 
het geval.  Maar goed, inschattingsfout van mij. In feite doet dit er ook niet 

toe. Ik besloot azen te gaan vragen en leg 4SA, althans dat dacht ik, want 
toen ik goed op tafel keek, lag er 5SA. Ik had me dus ‘vertrokken’ en het 

verkeerde biedkaartje gepakt. 5SA zit immers naast 4SA.  
 

Ik zeg tegen mijn partner en de tegenstanders dat ik arbitrage wil, (zonder 
uit te leggen waarom: ik wil geen informatie geven). Ik weet niet of mijn 

linkertegenstander al had geboden, maar mijn partner zeker nog niet. 
 

Ik leg de situatie uit aan de arbiter van dienst. Die zegt: ‘Geboden is 

geboden er mag niets worden veranderd.’ 
 

Maar volgens mij mag deze bieding hersteld worden als duidelijk uit het 
biedverloop en de kaarten in mijn hand blijkt dat ik me vertrokken heb en 

4SA wilde bieden i.p.v. van 5SA.  
 

Ik heb het in het spelregelboekje nagezocht en volgens mij stelt artikel 25 
mij in het gelijk. Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.  

 

Rob: 
Alleen de arbiter bepaalt of een bieding wel of niet bedoeld was volgens 

artikel 25A. Hij moet voor zichzelf nagaan of de speler op het moment 
van bieden een ander bod deed (ander biedkaartje greep) dan dat hij 

op dat moment wilde doen. Zo ja, dan mag die speler zijn bod 
corrigeren. Dat verzoek afwijzen op grond van 'geboden is geboden' 

geeft aan dat deze arbiter niet aan artikel 25A heeft gedacht, óf niet 
weet dat die fout mag worden hersteld zolang de partner van de 

vergisser na de vergissing geen bieding deed. 
Daarom luidt mijn vraag aan deze arbiter: 'Op grond van welk artikel 

sta je geen correctie toe?' 
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Wie had als eerste ruiten moeten bieden: noord of zuid? 
 

N /Allen   A 5 

 - 

 H 9 7 4 

 A H V 7 5 3 2 

 H 9 7 4 2      10 6 3 

 A V 7 4 2      H 5 3 

 6       V B 5 

 10 8      B 9 6 4 

 V B 8 

 B 10 9 8 6 

 A 10 8 3 2 

 - 

      (ik) 

West  Noord Oost  Zuid 
  1  pas  1 

pas  3  pas  pas 

pas 

 
Noord: Je mag nooit passen 

Zuid:  Je gaf 16 punten aan en een 6-kaart dacht ik 

Noord: Minstens een 6-kaart; jij hebt je 2e-kleur niet verteld; ik kan in 
een lage kleur sterker zijn om 3SA niet te passeren. 

 
Hier ging de bieding helemaal fout. Zoals je ziet, paste ik op 3. 

Ik dacht 16 pnt en een 6 kaart klaveren en zag geen perspectief. 
Mijn steppartner is van mening dat ik niet had mogen passen, maar 3 had 

moeten bieden. 
Mijn idee is dat partner niet 3 had moeten zeggen, maar 2 (reverse). 

In goede verstandhouding kwamen we er niet uit. Om die reden had ik 
gezegd jou te mailen, hetgeen instemming vond. 

 
Wat is jouw visie? 

 

Rob: 
Eerlijk gezegd zou – na partners bijbod van 1 – met deze noordhand 

mijn eerste impuls 3SA zijn. Met H in de achterhand en 

hoogstwaarschijnlijk een hartenopvang bij partner zuid tel ik negen 

slagen. Maar dat feest gaat dus mooi niet door omdat de klaveren niet 
lopen. 

 
Het rebid van 3 is niet forcing, daar mág zuid met een minimale 

hand op passen. Met acht punten is zuids hand niet minimaal, maar als 
noord alleen lengte heeft in klaveren, voegt zuids hand weinig toe. Door 

een dreigende misfit kan ik zuids pas wel begrijpen. Toch gaat ook mijn 
voorkeur uit naar 3, om twee redenen. Daarmee is de 5-kaart harten 

bekend, en met een 3-kaart ruiten bij noord, kan er mogelijk iets moois 
gebeuren in een ruitencontract. En dat gebeurt dan ook. 
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Zonder mijn 3SA-impuls bied ik met de noordhand 2 in mijn tweede 

beurt. Vooral omdat dit reversebod wél minstens rondeforcing is. Ja, en 

dan is met de zuidhand het 5-contract snel gevonden . 

 

Jullie hebben elkaar dus niets te verwijten . 
 

Bep Vriend & Anton Maas: 
Een herbieding van 3 toont inderdaad ongeveer 16 punten maar is 

niet forcing. We begrijpen dat zuid vanwege het gebrek aan fit op 3 

past.   

 
Naar ons idee is noord veel te sterk voor 3. Ook een herbieding van 

3SA krijgt geen applaus van ons. Waarom zou je met een goede hand 
preëmptief bieden tegen jezelf? 

 
Een reversebod van 2 is naar onze mening het aangewezen bod. Dan 

heeft zuid opeens wel een aardige hand. Zuid kan dan 4 bieden. NZ 

eindigen in een ruitencontract. 6 is een prima contract dat zelfs nu, 

met de ruiten 3-1 en de klaveren 4-2, nog steeds wordt gemaakt. Slem 

is wellicht lastig te bieden, maar je bereikt in ieder geval de manche. 
 

Vraag aan een échte arbiter! 
 

Ik wil graag een vraag stellen aan een echte arbiter; mijn partner en ik zijn 

technische clubleiders. Bij ons aan tafel gebeurde het volgende: 
 

Zuid gever / OW kwetsbaar 
 

West  Noord  Oost  Zuid 

       Stop 2 (gealerteerd) 

Doublet 3 (barrage) doublet pas 

&^%$ 4 pas   5  6 

6  pas   pas  7 

Doublet pas   pas  pas 
 

 
&^%$ 4Stop (denk, denk, denk: ‘Dit is heel moeilijk.’ 4, gealerteerd 

 
Mijn 2-opening was een soort Muiderberg met een 6-kaart ruiten. 

Ik zat zuid en mijn hand is niet belangrijk. West is een sterke en sportieve 
speler op onze club. 

Mijn vraag is: Mag west na 3, doublet, Stopkaartje, met commentaar, 4 

bieden (Blackwood) en de partner 4? [Rob: Stopkaartje?] 

 
6 zat en was 1x geboden; 7 ging -5 en was een redelijke redding. 

 
Ik heb nagelaten om een arbiter te roepen omdat het mij niet was opgevallen 

in het vuur van het spel en de lol om het biedverloop.  
Wat zou de oplossing moeten zijn? 
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Rob: 

Natuurlijk mag geen enkele speler commentaar leveren bij het 

bedenken en leggen van zijn bieding. 
 

En nog ernstiger is het als de partner van die speler dat ‘onderschrift’ 
lijkt te gebruiken. 

 
Omdat ik de handen niet weet, kan en wil ik er verder niets over 

zeggen.  
 

Carolien: 
West is m.i. hoe dan ook zwaar in overtreding, want hij maakt door zijn 

gedrag duidelijk dat 4 nu echt azen vragen is en niet een kleur in 

antwoord op het doublet. En Oost ook omdat hij daar gebruik van 

maakt. 
Hoe het dan verder beoordeeld moet worden hangt inderdaad van de 

kaarten af. 

(ik denk ook dat in het biedverloop 5 4 moet zijn.) 

 

 
 


